Ιταλία: Εξεγέρσεις και ταραχές σε κέντρα κράτησης μεταναστών

1η Μάρτη: μετά από μια εξέγερση που έχει κρατήσει μέρες, το κέντρο κράτησης στο Gradiska βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης: ένα μονό κελί έχει μείνει για 100 κρατούμενους, οι οποίοι τρώνε και κοιμούνται στους διαδρόμους και στην καντίνα, ενώ υπάρχει μία τουαλέτα για όλους. Μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες εδώ.

Η εξέγερση των κρατουμένων κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο, αλλά οι κρατούμενοι δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού, αφού τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης ήταν γεμάτα. Οι εξεγέρσεις και οι ταραχές δεν είναι κάτι νέο σε αυτό το κέντρο κράτησης. Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2009, μια παρόμοια εξέγερση δέχθηκε βίαιη καταστολή από την αστυνομία.

Οι επαναστάσεις εξαπλώνονται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ιταλίας, από Βορρά προς Νότο: στο κέντρο κράτησης του Trapani στη Σαρδηνία οι ταραχές ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν μια ομάδα Τυνήσιων εγκλείστων άρχισε να διαλύει τον κοιτώνα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης. Μια εβδομάδα αργότερα, όλα ήταν ακόμη ρημαγμένα, αλλά τουλάχιστον δεν υπήρξαν συλλήψεις και οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ανθρωπιστικής αδείας λόγω της κατάστασης στην Τυνησία. Το κέντρο κράτησης του Trapani στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο που ήταν κάποτε γηροκομείο. Είναι ένα μάτσο κοιτώνες που κοιτάνε σε ένα διάδρομο κλειδωμένοι με σιδερένια κάγκελα. Τίποτα άλλο, δεν έχει καν αυλή.

Λίγες μέρες αργότερα, μια παρόμοια εξέγερση πυροδοτήθηκε στη Μόντενα, όταν αμέσως μετά τη μεταφορά 42 Τυνήσιων εκεί από τη Λαμπεντούζα ξεκίνησαν να πετάνε  τα στρώματά τους από τους κοιτώνες και να τα καίνε. Ομάδες ακτιβιστών απ’ την Μπολόνια κατέλαβαν το κέντρο την 1η Μαρτίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους.

Και το κέντρο στο Τορίνο τυλίχτηκε στις φλόγες επίσης, όπου η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και χρειάστηκε να καλεστεί η πυροσβεστική. 30 Τυνήσιου κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας για 5 ημέρες, και τελείωσε μόλις χθες (5/3) διότι η κατάσταση ενός απ’ αυτούς έγινε πολύ σοβαρή αφού άρχισε να ξερνάει αίμα.

Σε αρκετά κέντρα στην Puglia (νότια Ιταλία) κάποιοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, δυστυχώς μόνο μέχρι να συλληφθούν: μια δίκη ξεκίνησε στο Μπρίντιζι ενάντια σε 3 Τυνήσιους που συνελήφθησαν για απόπειρα απόδρασης, ενώ άλλη μία παρόμοια θα ξεκινήσει σύντομα στο Μπάρι όπου μια ομάδα κρατουμένων συγκρούστηκε με την αστυνομία και στη συνέχεια προσπάθησε να αποδράσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει ένα κύμα εξέγερσης στα κέντρα κράτησης: την πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2009, λίγο μετά την εισαγωγή του νέου «πακέτου ασφάλειας», το οποίο παράτεινε το χρόνο κράτησης των «παράνομων» μεταναστών από τους 2 στους 6 μήνες. Και μετά, το περασμένο καλοκαίρι (στα αγγλικά).

Αυτή τη φορά οι «ηγέτες» των εξεγέρσεων είναι κυρίως οι Τυνήσιοι που μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε όλη την Ιταλία από τη Λαμπεντούζα της Σικελίας. Αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κοινότητα στα ιταλικά κέντρα κράτησης. Οι εξεγέρσεις ξεκίνησαν στο τέλος της μεταφοράς, όταν 300 και πλέον Τυνήσιοι μεταφέρθηκαν τυχαία είτε σε κέντρα κράτησης είτε σε «κέντρα υποδοχής» για αιτούντες ασύλου (που δεν θεωρούνται ως φυλακές). Οι τελευταίοι απλά έφυγαν αμέσως και πολλοί κατάφεραν να φτάσουν στη Γαλλία, ενώ οι υπόλοιποι κατέληξαν έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης.

Η κύρια πηγή αυτής της μετάφρασης (εννοεί στα αγγλικά) είναι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog του «Fortress Europe», το οποίο έχει σελίδες σε διάφορες γλώσσες: τσεκάρετε την αγγλική σελίδα για περισσότερα άρθρα και πληροφορίες.

το κείμενο στα αγγλικά

No Comments “Ιταλία: Εξεγέρσεις και ταραχές σε κέντρα κράτησης μεταναστών”