Μεξικό: Γράμμα του αναρχικού Mario López από το νοσοκομείο

Σημείωση του Contra Info: Ακολουθεί η μετάφραση της πρώτης επιστολής του αναρχικού Μάριο Λόπες, γραμμένης στις 29 Ιούνη, ενόσω ο σύντροφος βρισκόταν σε βαριά νοσηλεία λόγω των τραυμάτων που υπέστη μετά την έκρηξη ενός εμπρηστικού μηχανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιούνη, στην Πόλη του Μεξικού. Στις 17 Ιούλη ο Μάριο μεταφέρθηκε στο αναρρωτήριο των φυλακών Ρεκλουσόριο Σουρ, όπου προβλέπεται να παραμείνει για περίπου ένα μήνα προτού μεταφερθεί σε κελί.

(λεπτομέρεια από σκίτσο του Μάριο)

Γεια σας, αγαπητά συντρόφια,

Όπως ήδη γνωρίζετε (εντός και εκτός Μεξικού), βρίσκομαι νοσηλευόμενος εξαιτίας των τραυμάτων στο καλάμι, στο πόδι και στο δεξί μου χέρι. Προς το παρόν είμαι «εντάξει» δεδομένης της κατάστασης, ανησυχώ για την υγεία μου και με απασχολούν διάφορα πράγματα, στα οποία θα επεκταθώ παρακάτω.

Αρχικά, ως προς το γεγονός ότι γράφω τώρα κι όχι αργότερα
Λοιπόν, κάτι τέτοιο είναι εύκολο καθώς έχω τη φυσική δυνατότητα να το κάνω και γιατί στο μέλλον, όταν μου απαγγελθούν κατηγορίες ή η καταδίκη, ο έλεγχος θα είναι μεγαλύτερος και η επικοινωνία δυσκολότερη.

Ως προς την υγεία μου
Λοιπόν, έχω τρία αρκετά σοβαρά εγκαύματα, το πρώτο στο δεξί πόδι, το δεύτερο είναι μια τρύπα από τη μια πλευρά του χεριού μου στην άλλη, και το τελευταίο στο δεξί καλάμι· άσχημο αν επιστρέψω μια μέρα στην προπόνηση του Μουάι Τάι. Στο νοσοκομείο οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί συμπεριφέρονται κομπλέ, μου έχουν βγάλει μέχρι και παρατσούκλι, «μπόμπιουξ», κι έχω ελπίδες να σωθεί το πόδι μου.

Ως προς το νομικό σκέλος
Εδώ το πρόβλημα είναι πως τώρα εμπλέκεται κι άλλο άτομο, επειδή κάναμε το λάθος να μεταφέρουμε την ταυτότητά της στο σακίδιο που είχε παραμείνει στο σημείο της έκρηξης, και γι’ αυτό την αναγνώρισαν και τη συνέδεσαν μ’ ένα βίντεο από την περιοχή.

Χθες (28 Ιούνη) μου είπαν πως ήταν υπό κράτηση ή επί λέξει «τώρα έχουμε τη δικιά σου»… είπαν πως κατέθεσε εναντίον μου και τα σχετικά, η ίδια ιστορία. Αρχικά ήθελαν (και θέλουν) να αναλάβω την επίθεση σε μια τράπεζα στο Τλαλπάν: «δεν το αποδέχομαι», μετά θέλανε να πω ότι ήταν η σύντροφός μου (μιας και έχει αναγνωριστεί) που πραγματοποίησε την επίθεση: «δεν το αποδέχομαι», και τέλος θέλανε να τους κατονομάσω περισσότερα άτομα ως δράστες, κάτι που προφανώς αρνήθηκα. Όσον αφορά τη συντρόφισσά μου, ήρθαν να διασταυρώσουν το παρουσιαστικό της, κι όλα αυτά παρουσία ενός δικηγόρου διορισμένου από τις Αρχές.

Ως προς εμένα
Δήλωσα πως τα έκανα όλα εγώ, απ’ την αρχή ως το τέλος, και ανέλαβα ατομικά την ευθύνη γι’ αυτή την ενέργεια (ή απόπειρα), ασφαλώς η δήλωση έγινε υπό πίεση, με απειλές ότι θα φέρουν το στρατό, τους πεζοναύτες ή ότι θα με πάνε στο Στρατόπεδο 1 (τόπος βασανισμού αντιφρονούντων φοιτητών τη δεκαετία του ’70), καθώς ήμουνα επίσης σε καθεστώς σωματικής και ψυχολογικής αδυναμίας, απόρροια των αναλγητικών και της εγχείρησης στο πόδι μου. Ακόμα κι έτσι, όμως, προχώρησα σ’ αυτή την κατάθεση με στόχο να μην εμπλέξω άμεσα περισσότερους συντρόφους στο πρόβλημά μου.

Ως αναρχικός, αποδέχομαι (όσο είναι εφικτό) τις συνέπειες και τις ευθύνες που προκύπτουν από την ατομική μου ενέργεια. Επομένως, δήλωσα υπεύθυνος γι’ αυτήν τη δράση απ’ την αρχή ως το τέλος, η σύντροφός μου ήταν εκεί μονάχα τη στιγμή που εξερράγη ο μηχανισμός, και το πιο σοβαρό λάθος ήταν ότι κουβαλούσαμε την ταυτότητά της πάνω μας.

Ως προς τ’ αλληλέγγυα συντρόφια
Χθες σχεδόν με πήραν τα κλάματα (και σήμερα ενώ έγραφα αυτό το γράμμα), όταν ο δικηγόρος μού είπε πως όλοι κι όλες βρίσκονταν απ’ έξω. Αυτό με συγκίνησε πολύ, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας σχετικά με τη θεώρηση των πραγμάτων, την οδό που ακολουθούμε, τα μέσα που επιλέγουμε κ.λπ. Καταλαβαίνω πως οι σχέσεις χτίζονται επίσης μέσω της αμοιβαίας γνώσης. Κάποιοι παίρνουν μία ρότα ή κάποιες αποφάσεις, και κάποιοι άλλοι διαφορετικές, όμως στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η απόλυτη λευτεριά.

Ως προς το πώς ορίζω τον εαυτό μου

Από τη στιγμή που έσκασε η βόμβα δήλωσα αναρχικός παρά τις «συνέπειες» που μπορεί να επιφέρει ο τρόπος ζωής μου, οι αγώνες κι οι ιδέες μου.

Κατέφτασε κλιμάκιο της ομοσπονδιακής αστυνομίας και επιχείρησε να με τουμπάρει, αλλά δεν το δέχτηκα. Τρία χρόνια λιγότερα στη φυλακή δεν αξίζουν για να γίνεις καρφί, κι ακόμα και 30 να ’ταν, πάλι δε θ’ άξιζαν.

Όσον αφορά τα κίνητρα που με οδήγησαν να κάνω αυτή την ενέργεια, είναι περισσότερα απ’ τις επιπόλαιες και αντιφατικές δηλώσεις μου στους ανακριτές, οι οποίοι δεν έπαψαν στιγμή να με πιέζουν. Εν συντομία, ως αναρχικός, δε θεωρώ πως αυτού του τύπου οι συνθήκες ή η πολιτική συγκυρία θα πρέπει να ’ναι η αφετηρία για το σχεδιασμό του αγώνα μας, καθώς η δόμηση-καταστροφή είναι διαδικασία που χτίζουμε καθημερινά με τον εαυτό μας και τα στενά συντρόφια μας. Θεωρώ μονάχα αναγκαίο να χαράξω μια διακριτή γραμμή ανάμεσα σ’ εμένα και στα πολιτικά κόμματα, κι αυτό χωρίς να αντιφάσκω με την παραπάνω δήλωση· πόσω μάλλον σ’ αυτόν τον καιρό όπου οι λαϊκιστικές διακηρύξεις (της δημοκρατικής αριστεράς ή δεξιάς) μπορεί να συγχέονται με τα δικά μας προτάγματα και τις ιδέες της λευτεριάς.

Το IFE (Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο) και το PRD (Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης) είναι ένας δυο ακόμα θεσμοί, όπως οι τράπεζες ή τ’ αστυνομικά τμήματα, που συναποτελούν το μηχανισμό του συστήματος.

Αυτή είναι μια δήλωσή μου προς τα συντρόφια, και όχι απέναντι στις ερωτήσεις-παγίδες και στις μανιπουλάτσιες της αστυνομίας, που ενώ δεν είχα κανενός είδους νομική βοήθεια μ’ εξανάγκασαν να υποπέσω σε θέσεις δυσμενείς για την υπόθεσή μου… Εσείς όμως μετράτε πολύ παραπάνω.

Προσδιορίζω τον εαυτό μου ως αναρχικό εχθρό κάθε τύπου κράτους και Κεφαλαίου· καθένας/καθεμιά ορίζει τις μεθόδους και τα μέσα σύμφωνα με τα κριτήριά του/της, αλλά ο αγώνας είναι καθημερινός εντός και εκτός των φυλακών.

Μια δυνατή μαχητική αγκαλιά στ’ αλληλέγγυα συντρόφια και στον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό, και ένα ευχαριστώ που ήσασταν πλάι στη μάνα μου· αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

Ένα χαιρετισμό στον Λουσιάνο Πιτρονέγιο!
Αλληλεγγύη με όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και τους αγωνιζόμενους πολιτικούς κρατουμένους!
Αλληλεγγύη στα φυλακισμένα συντρόφια στην Ιταλία!

Για την καταστροφή των φυλακών!
Κοινωνικός πόλεμος σε όλα τα μέτωπα!
Ζήτω η αναρχία! Ας αρχινήσει η δικαίωση!

Μάριο, «Άντερο»
Ιούνης 2012

Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς/Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (ΣΠΦ/FAI-IRF)