Χιλή: Να εκτελέσουμε τους ανθρωποφύλακες

Ακολουθούν δυο γράμματα του ανυπότακτου αντάρτη José Miguel Sánchez Jiménez μέσα από τα μπουντρούμια του Σαντιάγο, με αφορμή τη δολοφονία ενός φυλακισμένου από τα χέρια συγκρατουμένου του.

Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη εκδικητική μεταγωγή του Χοσέ από τη Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας (CAS) σε αυτήν της Κολίνα ΙΙ, με στόχο την απομόνωσή του από αλληλέγγυους και συγγενείς, οι οποίοι δεν έχουνε την οικονομική δυνατότητα να τον επισκέπτονται τακτικά στο νέο μπουρδέλο όπου τον έχωσαν οι χιλιανές αρχές.

12 Φλεβάρη 2013

Σήμερα το κράτος-προστάτης των κυριάρχων καθίσταται εκ νέου υπεύθυνο για ένα θάνατο, και συγκεκριμένα αυτόν στην 4η πτέρυγα της φυλακής του Κεφαλαίου Κολίνα ΙΙ, όπου ένας νέος 19 χρονών φονεύτηκε από συγκρατούμενό του. Ο νεκρός ήταν πατέρας ενός βρέφους 2 ετών και ενός ακόμη αγέννητου, στον 7ο μήνα της κύησης.

Αυτοί οι τσαμπουκάδες και παρόμοιες συμπλοκές είναι συνήθεις στις χιλιανές φυλακές, λόγω του ασφυκτικού συνωστισμού και των συνθηκών εξαθλίωσης μέσα στις οποίες ζουν οι φυλακισμένοι, εκεί όπου πρέπει να τις παίξεις για να διεκδικήσεις το ζωτικό σου χώρο και για να έχεις ένα επισκεπτήριο. Σε αυτές τις συνθήκες, το κατασταλτικό σώμα των ανθρωποφυλάκων κουνάει τα πιόνια κατά το δοκούν και όπου του καπνίσει, αφού αυτοί είναι οι αφεντάδες στη φυλακή, κι όποτε γουστάρουν προκαλούν τσακωμούς, στέλνοντας κάποιον κρατούμενο σε μια πτέρυγα όπου έχει εχθρούς κι όπου γνωρίζουν ότι θα τον ξεκάνουν με αυτοσχέδια λεπίδια και μαχαίρες, που χρησιμεύουν για να προκαλέσουν σκοτωμούς ή να τραυματίσουν σοβαρά. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι ανθρωποφύλακες όχι μονάχα δε δίνουν δεκάρα, αλλά βγάζουν από πάνω και γούστα με το να χαζεύουν πώς εξοντώνονται αναμεταξύ τους οι εξαγριωμένοι έγκλειστοι – σωστό ρωμαϊκό τσίρκο δηλαδή.

Αυτό δε θα λήξει εδώ. Οι φίλοι του δολοφονημένου θα πάρουν εκδίκηση, κι έτσι θα ξεκινήσει μια βεντέτα δίχως τέλος, αφού η κάθε μπάντα θα επιτεθεί με τη σειρά της έως ότου οι ανθρωποφύλακες τους χωρίσουν σε διαφορετικές φυλακές. Για να συμβεί όμως αυτό, περιμένουν περισσότερα θύματα, γι’ αυτό τους επιτρέπουν τις συμπλοκές και μονάχα κατόπιν αρκετών μαχών με πεσόντες τους χωρίζουν, κοπανώντας αδιακρίτως κι ασυστόλως όλους τους κρατουμένους της πτέρυγας όπου έχει εκτυλιχτεί η σύγκρουση. Εκεί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αφού οι δεσμοφυλάκοι μπουκάρουν, δέρνουν και ψειρίζουν ό,τι αντικείμενα αξίας έχουν οι έγκλειστοι στην κατοχή τους. «Κοινός τόπος σε αυτές τις περιπτώσεις», και οι κρατούμενοι το αποδέχονται ως κόστος αναπόφευκτο του εγκλεισμού.

Σήμερα γράφω παρουσιάζοντας κατιτίς από την πραγματικότητα μες στη φυλακή, αυτή που έφτιαξε, στηρίζει και διαιωνίζει ολάκερη η κοινωνία του Κεφαλαίου, αυτή που ποτέ δεν κάνει διακοπές.

Να γκρεμίσουμε τους τοίχους των φυλακών!
Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες

15 Φλεβάρη 2013

Προς τα ενσυνείδητα πνεύματα,

Εντός των τειχών της 4ης πτέρυγας της φυλακής του Κεφαλαίου Κολίνα ΙΙ, όπου στις 12 Φλεβάρη δολοφονήθηκε ένας 19χρονος, ένα ακόμη θύμα του χιλιανού κράτους-δολοφόνου, εδώ όπου ήδη επιστρέφει η καθημερινή ρουτίνα, λες και δε συνέβη τίποτα, εδώ όπου η μνήμη είναι πολύ πιο εύθραυστη απ’ ό,τι στο δρόμο, γράφω σήμερα αυτές τις αράδες με απροσμέτρητη οδύνη για το αίμα που χύθηκε σε τούτο το ρωμαϊκό τσίρκο, το οποίο απολαμβάνουν και τροφοδοτούν οι ανθρωποφύλακες.

Πρόκειται για κάτι τόσο κοινότοπο στις φυλακές, ώστε η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων ούτε που χολοσκάει, μα εγώ αναλογίζομαι τον πόνο της οικογένειας για τον τόσο βάρβαρο χαμό του αγαπημένου τους, γίνομαι ένα με τα συναισθήματά τους, και συσσωρεύω όλο και περισσότερο μίσος ενάντια σε κάθε εξουσία και στην κυρίαρχη τάξη, αφού όλο δαύτο είναι απότοκο των εμετικών νόμων και κανονισμών που επιβάλλουν στη φτωχολογιά, μέσω της τιμωρίας και της εκδίκησης απέναντι σε όσους κι όσες δε σέβονται το κατεστημένο, με φυλακές φίσκα μέχρι εκεί που δεν πάει, με συνεχείς κακοποιήσεις και βασανισμούς απ’ τα τσιράκια, τους φύλακες· να τι περιμένει όσους κι όσες εξεγείρονται κόντρα στο σύστημα της ντροπής, το βαμμένο με ωμή αδικία.

Ως πότε; Θαρρώ πως οι ανθρωποφύλακες τη βγάζουνε καθαρή πολύ φθηνά, κανείς δε νοιάζεται να τους κάνει να πληρώσουν για τα καθημερινά τους έργα, κι εμένα με πνίγει η οργή που δεν μπορώ να κάνω τίποτε από ’δώ μέσα. Πόσο θα ’θελα να τους γονατίσω και να τους ανοίξω το κεφάλι στα δυο, προτού τους εκτελέσω, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους λοιπούς δεσμοφυλάκους: τα ξυλίκια και τα βασανιστήριά τους δε θα μείνουν ατιμώρητα, γιατί υπάρχουν όντα ενσυνείδητα που θα τους κάνουν να πληρώσουν ακριβά κάθε τραμπουκισμό μέσα στις φυλακές ενάντια σε κρατουμένους και στις οικογένειές τους· μονάχα έτσι θα κατορθώσουμε να τους κάνουμε να μην τολμάνε να κακοποιούν τους έγκλειστους.

Από ’δώ μέσα απευθύνω μια επείγουσα έκκληση προς όλα τα ενσυνείδητα πνεύματα, ώστε να καταστήσουν τους ανθρωποφύλακες στόχους επίθεσης – να τους κάνουμε με τα κρεμμυδάκια και να τους χτυπήσουμε με σφοδρότητα και ακρίβεια, γιατί αποτελούν στόχο θεμιτό προς κρούση, και οι πράξεις βίας που ασκούν στις φυλακές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες· ας τους κάνουμε να νιώσουν το φόβο στο πετσί τους και να πάρουν πρέφα ότι δεν είμαστε μόνοι.

Να ρίξουμε τους τοίχους των φυλακών!
Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες
Φυλακή Κολίνα ΙΙ, Πτέρυγα 4

στα ισπανικά