Σαντιάγο: Ενημέρωση απ’ την πορεία της 17ης Απρίλη ενάντια στις φυλακές

Απέναντι στην κοινωνία του εγκλεισμού, ούτε σιωπή ούτε λήθη, μόνο αγώνα! Μέχρι ν’ ανοίξουμε και το τελευταίo κλουβί! Συντονιστικό εναντια στις φυλακές «Η Απόδραση».
Η φωτιά των χεριών μας και της καρδιάς μας καίει για την Νάταλυ, τον Γκιγέρμο, τον Χουάν, τον Ενρίκε. Δεν υπάρχει τιμωρία που να σταματά τον αγώνα. Ενεργή αλληλεγγύη/συνενοχή/ακεραιότητα για τα συντρόφια. Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται.
Χωρίς δισταγμό, δίχως να σκύβουμε το κεφάλι. Ας είναι η ύπαρξή μας σύγκρουση.
Λευτεριά στη Σολ. Ταμάρα Σολ: Σε θέλω λεύτερη και στο δρόμο!
Ενεργή αλληλεγγύη στον Χουάν Φλόρες και στη Νάταλυ Καζανόβα, κρατούμενους απεργούς πείνας από τις 14 Απρίλη.

Κάποιοι επαναστάτες σύντροφοι που βρίσκονται στα μπουντρούμια της εξουσίας έβγαλαν από κοινού ένα επικοινωνηθέν/προσκλητήριο απευθύνοντας ένα σαφές κάλεσμα στην ενεργοποίηση της ευρηματικότητας και της δράσης με όποιον τρόπο μάς φαίνεται προτιμότερος και με ξεκάθαρη προοπτική σύγκρουσης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας από τις 10 έως τις 20 του Απρίλη.

Ποικίλες ήταν οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στη χιλιανή επικράτεια, με τη μορφή προπαγάνδας, εκδηλώσεων και δράσεων. Ανάμεσά τους ένα από τα σημαντικά, κατά τη γνώμη μας, στοιχήματα που τέθηκαν ήταν η διαδήλωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό ενάντια στις φυλακές «Η Απόδραση», με ένα ανοιχτό κάλεσμα για μια πορεία στο κέντρο του Σαντιάγο στις 17 Απρίλη 2015, στο πλαίσιο της «Διεθνούς Μέρας Πολιτικών Κρατουμένων», αλλά και ως απάντηση στο κάλεσμα σε κινητοποίηση που έκαναν οι ανατρεπτικοί/ές κρατούμενοι/ες.

Η διαδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 19.00, σιγά σιγά άρχισε να μαζεύεται κόσμος στο σημείο προσυγκέντρωσης στη γωνία των λεωφόρων Αουμάδα με Αλαμέδα, και κατά τις 19.30 τα συντρόφια του Συντονιστικού διάβασαν ένα κείμενο για να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα. Οι κραυγές και ο σωρός από τρικάκια διαρρήγνυαν την καθημερινότητα της κοινωνίας των πολιτών, ενώ η μπατσαρία περιοριζόταν να παρακολουθεί από απόσταση.

Ήμασταν περισσότερα από 150 άτομα, ομάδες οργανωμένες, συλλογικότητες και ατομικότητες που φωνάζαμε για τα έγκλειστα συντρόφια, πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να πατάνε συνθήματα κατά τη διάρκεια της πορείας, άλλα συντρόφια τοποθετούσαν παντού αυτοκόλλητα, ενώ χιλιάδες τρικάκια πετάγονταν στους δρόμους και στα εμπορικά κέντρα, παρενοχλώντας τους σεκιουριτάδες και τους πολίτες που απολάμβαναν τη μιζέρια τους σε κείνα τα κέντρα κατανάλωσης.

Πολλοί κρατούσαν πανό που αναφέρονταν στην εν εξελίξει απεργία πείνας [1, 2], κι άλλοι πανό που έφεραν μηνύματα σύγκρουσης με κράτος/Κεφάλαιο.

Η πορεία έκανε μια στάση στην Πλάσα ντε Άρμας, εκεί διαβάστηκαν διάφορα επικοινωνηθέντα επαναστατών συντρόφων που συνεισέφεραν στην κινητοποίηση με καταγραφή ιστοριών και με ολάκερη μαχητική αξιοπρέπεια, συνέχισαν να φωνάζονται συνθήματα για κάθε αιχμάλωτο συντρόφι, αλλά και στη μνήμη των 81 κρατούμενων που δολοφονήθηκαν στις αντρικές φυλακές του Σαν Μιγκέλ πριν από 5 χρόνια. Διάφορα συντρόφια που πρόσκεινται σε ποικίλες ιδεολογικές τάσεις συνεισέφεραν με τοποθετήσεις που ως κοινό στοιχείο είχαν τον αγώνα ενάντια στον εγκλεισμό.

Μετά από κάμποσα λεπτά η πορεία άρχισε να επιστρέφει στη γωνία της Αουμάδα με Αλαμέδα, απ’ όπου και ξεκίνησε, με τις κραυγές μνήμης να γεμίζουν τον χώρο, ξαναφέραμε στο δρόμο την Κλαούντια, τον Τζόννυ, τον Μάουρι, τον Άνγκρυ… τα συντρόφια μας ξαναγεννιούνται σε κάθε δράση ενάντια στην εξουσία. Τα πνεύματα είχαν αρχίσει πλέον ν’ ανάβουν, ήδη κόσμος ανώνυμος τοποθετούσε βόμβες θορύβου στο διάβα της πορείας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντονη κι ευφορική.

Με το που επιστρέψαμε στη γωνία της Αουμάδα με Αλαμέδα οι μπάτσοι ήταν παραταγμένοι για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση συντρόφων. Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τον κόσμο για την παρουσία του, κι έτσι έληξε αυτό το σκέλος της συνάντησης, προπαγάνδας, αγκιτάτσιας και μνήμης. Οι μπάτσοι πίστεψαν πως όλα είχαν τερματίσει… Φυσικά και όχι: κατά τις 22.00 μια πολυπληθής ομάδα ανώνυμου κόσμου μαζεύτηκε σε μια από τις διασταυρώσεις της Αλαμέδα και μπλόκαρε την κυκλοφορία των οχημάτων με οδοφράγματα, πανό και ουρλιαχτά για την απελευθέρωση των αιχμάλωτων συντρόφων και στη μνήμη των δικών μας που έπεσαν στη μάχη.

Δύναμη κι αλληλεγγύη στους αιχμάλωτους απεργούς πείνας!

Απέναντι στην κοινωνία του εγκλεισμού, ούτε σιωπή ούτε λήθη, μόνο αγώνα!

Αναρχικοί
Απρίλης 2015.