Σαντιάγο, Χιλή: Οχτώ χρόνια από την έναρξη της υπόθεσης σεκιούριτι

8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
ΜΝΗΜΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Χουάν Αλίστε | Μαρσέλο Βιγιαρροέλ | Φρέντυ Φουεντεβίγια
Όσο υπάρχει μιζέρια, θα υπάρχει εξέγερση
Ορθώνουμε το ανάστημά μας για να εξεγερθούμε, εξεγειρόμαστε για να λευτερωθούμε ατομικά και συλλογικά. Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται. Λευτεριά στ@ αιχμάλωτ@ του κοινωνικού πολέμου!
(R για την Επανάσταση | αλφάδι | χαόσημο | σύμβολο των Μαπούτσε)

Στις 18 Οκτώβρη 2007, εν μέσω ένοπλης συμπλοκής μετά από ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Σεκιούριτι (Banco Security), ο μπάσταρδος μπάτσος Μογιάνο σωριάζεται νεκρός σ’ έναν από τους κεντρικούς δρόμους της μητρόπολης του Σαντιάγο.

Η χιλιανή επικράτεια κατακλύζεται από τη φιγούρα του μπάτσου-μάρτυρα και τη ρητορική περί εθνικής ενότητας ενάντια στην εγκληματικότητα. Είναι βεβαίως απαραίτητο για το κράτος να καταδείξει τους υπαιτίους, ώστε να καλμάρει και να γεμίσει την τηλεόραση με μηνύματα που αποσκοπούν στην προάσπιση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας: τα ονόματα των εμπλεκομένων είναι αυτά των Μαρσέλο Βιγιαρροέλ, Φρέντυ Φουεντεβίγια, Χουάν Αλίστε και Κάρλος Γκουτιέρρες Κιδουλέο, όλοι τους μ’ ένα παρελθόν κι ένα παρόν ανατρεπτικό και ρηξικέλευθο.

Έτσι ξεκινάει μια περίοδος πολιτικής δίωξης, πάντα με στόχο να χτυπηθούν οι σύντροφοι που έχουν ονοματιστεί ως υπαίτιοι της ληστείας, με τις απειλές να είναι ξεκάθαρες και να διατυπώνονται μάλιστα με τον πιο ψυχρό τρόπο προς την κοινωνία των πολιτών από τον –τότε– γενικό διευθυντή των καραμπινιέρων Μπερνάλες.

Αντιμέτωποι με τις απειλές θανάτου που εξαπολύει η εξουσία, οι τέσσερις σύντροφοι περνούν στην παρανομία.

Μήνες αργότερα, ο Φρέντυ και ο Μαρσέλο συλλαμβάνονται (για οπλοκατοχή) στο Νεουκέν της Αργεντινής, αντιμετωπίζοντας πλέον τον εγκλεισμό στα εν λόγω εδάφη. Εκεί εκτίουν τη μισή ποινή τους, ώσπου μετάγονται στη Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας (CAS) του Σαντιάγο της Χιλής.

Στις 9 Ιούλη 2010 συλλαμβάνεται ο σύντροφος Χουάν Αλίστε, ο οποίος μετάγεται σχεδόν άμεσα στη χιλιανή Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας του Σαντιάγο.

Ο Κάρλος παραμένει φυγόδικος μέχρι τον Νοέμβρη 2013, οπότε και τον συλλαμβάνουν στην περιοχή της Αραουκανίας στη Χιλή.

Το 2014, έπειτα από μια μακρά δίκη (καθώς και μια ατέρμονη προφυλάκιση), οι Μαρσέλο, Χουάν και Φρέντυ καταδικάζονται:

Ο Μαρσέλο Βιγιαρροέλ για ληστείες σε υποκατάστημα της Banco Santander στο Βαλπαραΐζο και στο υποκατάστημα της Banco Security στο Σαντιάγο σε συνολικά 14 χρόνια φυλάκισης. Σε αυτή την ποινή προστίθεται και μια προηγούμενη καταδίκη εις βάρος του επειδή έσπασε ‘ενδο-σωφρονιστικό προνόμιο’.

Ο Χουάν Αλίστε σε 18 χρόνια ως ο δράστης της ανθρωποκτονίας κατά του μπάτσου Λουίς Μογιάνο, συν 10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του μπάτσου Φερνάντο Αμπάρκα, συν 14 χρόνια για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Banco Security στο Σαντιάγο, σύνολο 42 χρόνια φυλάκισης.

Ο Φρέντυ Φουεντεβίγια σε 5 χρόνια για συγκάλυψη της ανθρωποκτονίας κατά του μπάτσου Λουίς Μογιάνο, συν 3 χρόνια για συγκάλυψη της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του μπάτσου Φερνάντο Αμπάρκα, συν 7 χρόνια για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Banco Security στο Σαντιάγο, σύνολο 15 χρόνια φυλάκισης.

Φέτος ο Κάρλος Γκουτιέρρες αφέθηκε ελεύθερος, αφού παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία κι έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δυο χρόνια στη φυλακή.

Είναι δύσκολο να συνοψίσουμε μια υπόθεση τόσο εκτενή, όπου τα ανατρεπτικά συντρόφια επέλεξαν μια ξεκάθαρη στάση σύγκρουσης ενάντια στην εξουσία, μπορούμε ωστόσο να πούμε με σαφήνεια πως αντιμετώπισαν όλη τη δίκη ως κομμάτι του πολέμου ενάντια στο κράτος/φυλακή/Κεφάλαιο και γι’ αυτό συνεχίζουν να αντιστέκονται στον εγκλεισμό με το κεφάλι ψηλά, μιας και τα τείχη, οι ανθρωποφύλακες και τα δικαστήρια δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξοντώσουν την επαναστατική τους ώθηση, το πείσμα τους και την όρεξή τους να εξακολουθήσουν τη μάχη.

στα ισπανικά

2 thoughts on “Σαντιάγο, Χιλή: Οχτώ χρόνια από την έναρξη της υπόθεσης σεκιούριτι”

Comments are closed.