Χιλή: «Τα κελιά δε γίνονται καλύτερα, καταστρέφονται». Κινητοποιήσεις κρατουμένων κι αλληλέγγυων

Μετά το θάνατο 81 κρατούμενων σε πυρκαγιά στη φυλακή Σαν Μιγκέλ της πρωτεύουσας Σαντιάγο, από τις 13 Δεκεμβρίου κρατούμενοι σε 90 φυλακές της Χιλής κάνουν απεργία πείνας.

Στις 15 Δεκεμβρίου έγινε μία διαμαρτυρία σε κεντρική λεωφόρο του Σαντιάγο, σε αλληλεγγύη με τους αναρχικούς κρατούμενους για την “υπόθεση βόμβες”. Διακόπηκε η κυκλοφορία για περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις και απαλλοτριώσεις σε πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ και τράπεζες, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους και καμένες μηχανές της Telepizza.

Στις 17 Δεκεμβρίου έγιναν σοβαρές ταραχές μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων σε φυλακή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, όταν οι δεσμοφύλακες προέβησαν σε τραμπουκισμούς κατά τη διάρκεια έκτακτου εξονυχιστικού ελέγχου στα κελιά. Σύμφωνα με τις Αρχές της φυλακής υπήρξαν τραυματισμοί 54 κρατουμένων και 12 φυλάκων, αλλά οι κρατούμενοι μιλάνε για πάνω από 100 τραυματίες κρατούμενους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής μίλησε για 60 τραυματίες μεταξύ των δεσμοφυλάκων, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στους κρατούμενους. Κάποιοι κρατούμενοι κατάφεραν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τους δικούς τους και με δίκτυα αντιπληροφόρησης. Ενημέρωσαν για κρατούμενους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και για σοβαρά τραυματίες από δαγκώματα στο κορμί τους από τα δόντια των σκύλων που χρησιμοποιούν οι φύλακες. Δύο φορές επενέβησαν τα ΜΑΤ της Χιλής στη φυλακή για να καταστείλουν την εξέγερση των κρατουμένων. Περίπου 200 συγγενείς των κρατουμένων διαδήλωναν έξω από τη φυλακή.

H αναρχική Μόνικα Καμπαλιέρο, κρατούμενη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας έστειλε την παρακάτω επιστολή:

17 Δεκεμβρίου, 2010.

Πριν ακόμα τα πτώματα των φυλακισμένων στο Σαν Μικέλ παγώσουν, η παράσταση από τους φύλακες της τάξης έχει αρχίσει, για να συγκαλύψουν τα γεγονότα.

Το χτίσιμο περισσότερων φυλακών φαίνεται να είναι η πιο εφικτή λύση για εκείνους που πλουτίζουν από την φυλάκιση. Πόσες ζωές έχουν πάρει οι σκοτεινοί διάδρομοι των φυλακών, πόσοι θάνατοι λεκιάζουν τις στολές των φρουρών; Οι θάνατοι των 81 κρατουμένων προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο ατιμώρητων εγκλημάτων, για τα οποία το κράτος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος.

Μέσα σε πολλές φυλακές, πολλοί έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τους μελλοντικούς τους δήμιους και να αναλάβουν δράση. Εδώ, στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών, κάθε μέρα ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στην απεργία πείνας χιλιάδων κρατουμένων αυξάνεται σε όλη την επικράτεια που κυριαρχείται από το κράτος της Χιλής. Πολλές έχουν επίσης ράψει τα στόματά τους και είναι στην απομόνωση.

Αν κάποιος που τολμά να αμφισβητήσει τους νόμους των ισχυρών είναι εγκληματίας, τότε υιοθετώ  αυτήν την ονομασία.

Καθώς γράφω αυτές τις τελευταίες λέξεις, εισβάλλουν στην πρώην φυλακή όπου οι ειδήσεις  αναφέρουν πως υπάρχουν 1.500 κρατούμενοι σε απεργία πείνας και πως η εξέγερση καταστέλλεται.

Φωτιές έχουν ανάψει, τόσο μέσα στο Κέντρο Εξόντωσης, όσο και έξω απ’ αυτό από τις οικογένειες των κρατουμένων,

Τα κλουβιά δεν γίνονται καλύτερα, καταστρέφονται.
Για το τέλος αυτής και κάθε άλλης κοινωνίας.
Όχι άλλους αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Mόνικα Καμπαλιέρο, αναρχική κρατούμενη,

Ειδική Πτέρυγα Υψίστης Ασφαλείας
Κέντρο Εξόντωσης Γυναικών, Σαντιάσκο(1), Χιλή(2)

Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τεμούκο πορεία στην 3η επέτειο από τη δολοφονία του Μαπούτσε Ματίας Κατριλέο. Στο κάλεσμα για την πορεία αναφέρεται μεταξύ άλλων : «Αποκηρύσσουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και καταστολής που εφαρμόζει το κράτος της Χιλής και συλλογιζόμαστε μελετώντας την πρόσφατη ιστορία». Tην ίδια μέρα έγινε έκρηξη μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική τράπεζα του Σαντιάγο.

Τα ξημερώματα της 20ης Δεκεμβρίου εξερράγησαν άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, στην τράπεζα Banco Santander και σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Σαντιάγο.

Στις 21 Δεκεμβρίου έγινε έκρηξη στο Τμήμα Τεχνολογίας και Πληροφορικής των καραμπινιέρων, για τους νεκρούς στη φυλακή Σαν Μιγκέλ. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση “Kομάντος της εκδίκησης 8 Δεκέμβρη”. Στο κείμενο της προκήρυξης αναφέρεται:

“Με την έκρηξη αυτή θέλουμε να θυμηθούμε και να εκδικηθούμε τη σφαγή των αδελφών μας στη φυλακή Σαν Μιγκέλ και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειές τους και στους αδελφούς μας που είναι σε κινητοποιήσεις μέσα στις φυλακές.

Με την έκρηξη αυτή θέλουμε να δείξουμε το μίσος και την περιφρόνηση για μας για το φαύλο θεσμό των καραμπινιέρων,  τοποθετώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό χθες το βράδυ στον τόπο όπου φυλάνε τους νεκρούς τους και στο χώρο όπου βρίσκεται το ραδιόφωνό τους. Στέλνουμε επίσης τους επαναστατικούς μας χαιρετισμούς σε όλους τους διωκόμενους συντρόφους για την λεγόμενη «υπόθεση βόμβες» και σε όλους τους αδελφούς μας που έχουν απαχθεί από Κράτος και Κεφάλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας είναι αυτό μια πρόσκληση για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων, σε εκδίκηση για τα 83 αδέλφια μας που δολοφονήθηκαν(στη φυλακή Σαν Μιγκέλ) και για όλους όσους ποδοπατούνται από αυτήν την αηδιαστική κοινωνία.”

Για τις 23 Δεκεμβρίου έχουν γίνει καλέσματα σε δράση αλληλεγγύης στους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους και στους εξεγερμένους απεργούς πείνας σε διάφορες φυλακές της επικράτειας της Χιλής.

http://culmine.noblogs.org

http://praxislibertaria.wordpress.com

http://www.lahaine.org

http://vivalaanarquia.wordpress.com


[1] Λογοπαίγνιο με τις λέξεις Σαντιάγο και asco (άσκο) = «αηδία» στα ισπανικά

[2] Στο πρωτότυπο η λέξη Χιλή είναι γραμμένη $hile.